HTML

Kolbászol a kerítés

Tényleg itt sincs kolbászból a kerítés? B&M kalandjai Németországban.

Friss topikok

  • nemkolbasz: A rendezvény maga amúgy maga a Rock a szökőkútnál névre hallgatott, 14:30-tól Rock a gyerekeknek c... (2015.07.27. 08:57) Bazinagy bajor buli
  • TrauUSA: Lákendlol! (2014.12.06. 02:48) Új hobbi: költözz félévente 3x
  • Sophie K: Ilyen szempontból sosincs távolság. Viszont jó tudni, ugyehogy? Egy dolog kár, hogy le kell szakad... (2014.08.14. 12:13) Nem vagy egyedül
  • jajjlajos (törölt): @Cifu78: Az, hogy ki mit bénázik ... csak egy dolog. Az online rendszer mindenki számára él, ak... (2014.06.28. 13:58) Ügyintézz
  • nemkolbasz: Mindig van rosszabb :] Bad, worse, Wurst :) (2014.06.12. 16:22) A mai szavunk pedig a ...

2014.06.27. 19:07 nemkolbasz

Ügyintézz

A blog címéhez híven, eddig azt kell mondanom, hogy az ügyintézés legalább 5 kolbászt ér.
Munkába állásunk második napján már mentünk is elintézni az itteni élethez és munkavállaláshoz szükséges dolgokat.
Ezek amúgy a következők:
- bankszámlanyitás (izgatottan várjuk az első €-s fizetésünket)
- lakcím bejelentés
- társadalombiztosítás
- adószám

Ezek közül személyesen az első hármat kellett intézni. Itt jön a kolbászos rész. Ugyanis a bankszámla-TB-lakcím trió lerendezése össz. 2 órába telt. Külföldiként, az országban össz. 2 napja ott tartózkodva. Bele sem merek gondolni, hogy egy ilyesmi Magyarországon mennyi időbe telne és hányszor kellene eltévedni a bürokrácia labirintusában, hogy aztán jó sok idővel és stresszel a hátunk mögött azt mondhassuk: végre megvan.
Az ügyintézők mindenhol baromi kedvesek voltak. A bankban pl. az ügyintéző, tudván, hogy mi fél 5-ig dolgozunk,
a bank meg szintén akkor zár, lelkesen felajánlotta, hogy nyugodtan mehetünk hozzá zárás után is, segít bármi kérdésünk vagy problémánk adódna, csak csörögjünk rá előtte, nehogy hazainduljon.
Plusz részletesen elmagyarázott mindent a devizautalásokról, mihez milyen szám kell, meg amúgy az ő bankjukban hogy működnek a dolgok. A bankot egyébként mi magunk intéztük egyedül, erre külön büszkék vagyunk, a másik kettőhöz meg kaptunk segítséget a cégtől. Soha rosszabb ne legyen, az egyetlen negatívuma a bankos sztorinak, hogy a bankkártya bűnronda.
De tényleg. Kb. így néz ki:

sparkasse.jpg


1-2 héttel az ügyintézős napok után jött fejenként vagy 10 levelünk, minden adatbázisba felvettek, regisztráltak, kaptunk ID-kat. Szóval tényleg baromi gyorsan és gördülékenyen ment minden.
A kinti TB kártya amúgy fényképes, neten 2 perc alatt fel lehet tölteni a fényképet és a rendszer meg is mutatja, hogy hogy fog kinézni a kártya, ennek fényében lehet módosítani még a kép méretén.
A vérprofizmus mellett minden közigazgatási intézményben igényesen kialakított kis játéksarok foglal helyet, úgy kialakítva,hogy anyuka jól rálásson a gyerkőcre ügyintézés közben is.
Apropó játéksarok, az első napon voltam ugye tolmácsolni a kórházban biciklivel elesett kollegina segítségeként. A kórház szintén teljesen más világ. Játéksarok (nem is kicsi), felújított folyosók, szobák, a legkorszerűbb cuccokkal felszerelve. A kórházi folyosótól nem akarsz rögtön a Valhallába vándorolni, valamiért a németek rájöttek, hogy egy ilyen helyen a színek pozitívan befolyásolják az ember hangulatát. Neonzöld csempe sehol, klórszag sehol, ha nem mondják rá se jövök, hogy egy kórházban vagyok.
Szóval lehetne ezt így is. Emberibben, profibban, jobban. Talán majd egyszer otthon is. Talán. :)

12 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nemkolbasz.blog.hu/api/trackback/id/tr386434473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacs55 2014.06.28. 01:00:28

amulok es bamulok, akkor ott kell maradni vegleg meg csak latogatoba se gyere haza...

Jaffar 2014.06.28. 05:53:24

Kovacs55:
Csak nem magyar banki alkalmazott vagy?

barkaba 2014.06.28. 06:02:35

Én legutóbb húsz perc alatt nyitottam bankszámlát, úgy , hogy nem is minden volt nálam amit kértek volna. És ez már öt-hat éve volt.

Fazakas László 2014.06.28. 06:11:15

Gyerekkoromban, ha az ember külföldre - különösen nyugatra - menni ácsingózott, itt errefelé (keleten) mindig az a mondás járta
(mintegy kedv-elvevőnek), hogy ott sem kolbászból van ám a kerítés.
Hát tényleg nem abból van!
Ha már lehet választani - egyáltalán nem mindegy hogy fradikolbász (ketteskolbász), avagy gyulai - netán téliszalámi.
Tehát Pick vagy Herz szalámíból van, esetleg szarvasgombával kevert vaddisznó-, őz-, vagy szarvashúsból készült minőségi szalámíból!
Legalább ...
Nem a mócsingos, cupákos ócska összesöpört tréfli vágóhidi hulladékból.

protézisesh 2014.06.28. 08:25:10

@barkaba: probald meg ugyanezt kulfoldikent, vagy probalj meg TAJ-kartyat csinaltatni ennyi ido alatt. A bank a legegyszerubb...

Pan Modry 2014.06.28. 08:32:39

jateksarok, kit erdekel a jateksarok, nekik nincs annyi kozpenzbol epitet stadionjuk, pedig az szamit igazan...

Raadasul a nemet focistak is hulyek, ok ott kint hajtanak a meleg brazil telben, mialatt a magyarok nyugodtan sorozhetnek a TV elott.

Dr Gregory House 2014.06.28. 08:38:14

Szerintem ez mind csak gonosz szocialista és neoliberális propaganda, egy szava sem igaz és a nemzeti érzelmű ifjúság megtévesztése a célja. Itthon minden sokkal jobb és Magyarország jobban teljesít. Szerencsére már pártunk és kormányunk bölcs vezére kiadta a direktívát: “Azokat a fiatalokat, akik még itthon vannak, itthon kell tartanunk, akik pedig elmentek, vissza kell hívnunk. Biztosítani kell számukra a tanulás, munkavállalás, otthonteremtés és családalapítás lehetőségét.”
- Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
Forrás: gyerehaza.org/

ati27 2014.06.28. 08:51:45

Én egy hónapja, egy ebédszünetben a következőket intéztem el: ingatlan hitel egy házra, ezzel párhuzamosan a számla áthelyezése (pénzel, meg az automatikus átutalások átvitele) egyik bankból a másikba. Az új bakban 3 különböző számla nyitása. Telefonon az ingatlanossal véglegesítettük a szerződést, szintén telefonon felmondtam a jelenlegi lakásbérlést.. Mindezt kicsit több mint egy óra alatt.. Ha belegondolok, hogy ez magyarországon mennzi idő lett volna.

2. eset: MEgkaptam a gyerekekkel eggyütt az állampolgárságot. No, mondom akkor csináltatok egy útlevelet: Az ügyintézés menete a következő volt: Felmenni a helyi rendőrség honlapjára, online időpont foglalás. ( Kedden-csütörtökön 7-ig van ügyintézés tehát 1/2 7 re foglaltam) Megjelentem a kijelölt időpont előtt egy fél órával, mivel éppen kevés ügyfél volt, ezért rögtön hívtak. Fényképezés, ujlenyomat adatfelvétel (semmilyen nyomtatványt nem kellett tölteni, az ügyintéző maga töltötte on-line, egy tetszőleges okirat alapján, pl személyi vagy jogsi alapján) Majd befizetve a kb12 ezer forintnak megfelelő összeg.. Mindez kedden este. Csütörtök reggel jön az sms, fel lehet venni az elkészült útlevelet (Ezt viszont csak személyesen a helyi rendőrségen lehet, nem küldik ki postán)

2014.06.28. 09:08:20

Hungarikumokká nyilvánítjuk ezeket a negatívumokat akárhogy is és még majd büszkék is leszünk rá.
Később be lehet fizetni /borsos áron/ egy kis Magyarországi ügyintézéses,megbetegedéses nosztalgia neoretro , felárral nehezített itt tartózkodásra.
Fogtok Ti még elhomályosult könnybe lábadt szemmel nosztalgiázni .
Mi meg itt lubickolunk a ....... ingyen.

jajjlajos (törölt) 2014.06.28. 09:57:24

Nos, Magyarországon

online nyithatsz bankszámlát >> 3 perc alatt

online igényelhetsz TB és Adószámot is

online kérhetsz időpontot a lakcím bejelentéshez is és akkor megvan 10 perc alatt

----------

Szóval nem kéne így elájulni a külföldtől... itthon még egyszerűbb.

Cifu78 2014.06.28. 10:30:49

@jajjlajos: Végül is eddig kétszer említették meg, hogy csináld meg ugyanezt külföldiként. Különösen a TB és az Adószám roppant mókás lesz, Németországból ide költözött emberek tapasztalatai alapján.

Mondjuk az is mókás, hogy a Magyar megy ki németbe dolgozni, a nyugdíjas Német meg költözik magyarba pihenni... :P

jajjlajos (törölt) 2014.06.28. 13:58:41

@Cifu78:

Az, hogy ki mit bénázik ... csak egy dolog.

Az online rendszer mindenki számára él,
aki kér ügyfélkapu hozzáférést.
süti beállítások módosítása